Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Naveličani zmenkov, ki se ne obnesejo?

dating

NDAB Creativity - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 28/09/21

6 dejanj za premik v smer, ki nas vodi k iskanju prave ljubezni

Zmenki, ki privedejo do odnosov, ki kljub velikim naporom ne napredujejo, lahko povzročijo čustveno izčrpanost in veliko stopnjo frustracije. Pritisk drugih ljudi, da nadaljujemo z nekim odnosom, nas postavlja pred zelo težko breme.

Navdušeni smo, ko mislimo, da bo nekdo ljubezen našega življenja, potem pa trčimo v ostro resnico, da to ni, in se vrnemo v osamljenost z občutkom, da smo svoja srca odprli zaman. To je utrujajoče in morda vas mika, da bi obupali in zaprli srce.

Kaj lahko storimo s to “sentimentalno utrujenostjo”, ki je prisotna, ko se naše želje ne uresničijo, a hkrati vemo, da imamo veliko, kar bi lahko dajali? Tu so nekatera dejanja, ki lahko pomagajo okrepiti moč in nahraniti upanje, da se premaknete v pravo smer.

Predati Bogu svoje srce

Če ste že doživeli več razočaranj in neuspešnih odnosov, je vse, kar predajate Bogu, zanesljiva pot do prave ljubezni. Vztrajajte pri tej predanosti in ji bodite zvesti, kajti v ljubezni je Bog velik učitelj.

Ko damo prostor Bogu, ne gremo v eno smer, on pa v drugo. Pot iščemo skupaj. Bog nas želi voditi, da izpolnimo sanje, ki so v naših srcih in jih pozna zelo podrobno, bolj kot kdorkoli drug. Ne gre za vprašanje, kaj lahko narediš, ampak kaj lahko storiva skupaj.

“Kaj bomo torej rekli k vsemu temu? Če je Bog za nas, kdo je zoper nas? On ni prizanesel lastnemu Sinu, temveč ga je dal za nas vse. Kako nam torej ne bo z njim tudi vsega podaril?” (Rim 8,31-32)

Postanimo strokovnjaki v ljubezni

Ljubezen je več kot občutek. Je spretnost. To pomeni, da sta potrebna usposabljanje in učenje. Vedno se lahko izboljšamo in k temu bomo morali stremeti vse življenje. Ljubezen pomeni izbrati dobro drugega. To je nekaj, kar lahko udejanjamo tudi v obdobju samskosti. Pravzaprav je idealno, da s tem začnete, še preden spoznate ljubljeno osebo.

Če ljubezen zmanjšamo na tisto, kar čutimo, nam ostane le del čustev in strasti, ki so zelo nestanovitni. Trajna ljubezen je več kot to, saj boste ob pravi osebi spoznali, da občutki ne bodo vedno prisotni, a jo boste kljub temu izbrali vsak dan znova.

Pomislite na vse dobro, kar lahko storite za neko osebo, in gradite na dolgoročnih pomembnih stvareh, ki bodo temelj, na katerem boste z njim delili svoje življenje.

Stremimo k dobremu

Težko je sprejeti osamljenost, ko vemo, da imamo toliko za deliti z drugimi. Ustvarjeni smo za življenje v občestvu in ustvarjeni smo za odnose.

Kaj počnemo v svoji osamljenosti? Ali jo napolnimo s črnimi ali globokimi mislimi? Skačemo iz ene zveze v drugo in v njej obupno iščemo olajšanje? Če ne najdete miru, ko ste sami, nobena zveza ne bo mogla zapolniti te praznine. Najprej morate biti sposobni biti sami s seboj, preden vstopite v zdrav odnos z drugo osebo.

Znova ocenite okolje, v katerem se gibljete

Ali lahko najdem ljubezen svojega življenja? Ali obstaja ta idealna oseba? Če menimo, da je nekje na svetu edinstvena in popolna oseba, zmanjšamo svojo srečo in svetost. Ta ideja popolnosti nas lahko pripelje do tega, da zavrnemo osebo, ki bi to lahko bila, ne da bi se tega zavedali.

Pri ljubezni ne gre za osebno izpolnitev, ampak za medsebojno darovanje. Ne gre za iskanje osebnega zadovoljstva, ampak za darovanje. Ker smo odgovorni in želimo izbrati pravo osebo, moramo vedeti, kje smo.

S kakšnimi ljudmi se srečujete in kam v prihodnost gledate? S kom preživljate svoj čas? Kakšna so vaša resnična pričakovanja?

Rane zacelite z učenjem iz preteklosti

Morda se boste počutili prizadete, toda kot je Bog odgovoril svetemu Pavlu: “Moja milost vam zadostuje, ker moja moč zmaguje v šibkosti,” (2 Kor 12,9). Rane so pogosto bližnjice, ki jih ima Bog pri srcu, ko jih položimo v njegove roke. V teh šibkih točkah sta prisotna ves potencial naše moči in priložnost za ozdravitev.

Če se počutite prizadete, morda ni najboljši čas, da ste z nekom. Najprej si vzemite nekaj časa, da se pozdravite in odstranite tista bremena, ki so pozneje lahko ovira v vašem odnosu. Odpravite skušnjavo, da bi živeli zasidrani v preteklosti. Ni pomembno, kako težko je. Pot do trdnega napredka je, da se ozremo nazaj in sprejmemo nauk, ki nas približa ljubezni, tudi če to pomeni sprejemati svoje napake: “Naučil sem se, kar sem se moral naučiti, in zdaj sem pripravljen iti naprej.”

Praznujte dobre stvari v življenju

Usmerite moč svojih sanj, da boste s posebno osebo ustvarjali priložnosti, nove projekte ali hobije, ki jih lahko delite, ko oseba postane del vašega življenja. Delajte na sebi in okoli sebe, s tem boste ustvarili najlepše darilo za ljubljeno osebo.

Izboljšajte odnose z družino in prijatelji, vložite svojo energijo v srečanja z dobrimi ljudmi, tako da bo ljubljena oseba pozneje imela priložnost spoznati ljudi, ki so vam pomagali rasti.

Če še niste našli svojega življenjskega sopotnika, se najprej zaljubite v svoje življenje, da ne zamudite razlogov za veselje inhvaležnost. Postali boste oseba, ki bo izžarevala toplino in prijaznost, kar bo gotovo prej ali slej opazil tudi potencialni življenjski sopotnik.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.