Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Helena Blagne: “Vse se da. In to z lahkoto, če stvari počneš z ljubeznijo”

Helena Blagne

@helenablagne | Instagram

Katarina Berden - objavljeno 02/12/23

"Če vsaj nekdo iz mlajše generacije razume, kaj je bistvo, kakšna je glasbena pot in da to ni samo po sebi umevno, potem sem veliko naredila"

Gostje današnjega intervjuja ni treba na dolgo in široko predstavljati. Dovolj je, če povem, da se je na mojo prošnjo za pogovor odzvala Helena Blagne.

Prijetno sva pokramljali o njeni uspešni glasbeni karieri, njeni ljubezni do vsega, kar v življenju počne. Pa o dobrodelnosti, saj je pred kratkim nastopila na dobrodelni prireditvi Klic dobrote. Spregovorila je tudi o tem, česa želi naučiti svoje učence in zakaj je pomembno, da v življenju vztrajamo.

Se je vaš odnos do glasbe in predvsem nastopanja od vaših začetkov do danes, ko veljate za najbolj uspešno slovensko pevko, kaj spremenil? Kako?
Z vidika ljubezni do glasbe zagotovo ne. Seveda se pa ljudje spreminjamo, to se iz amaterstva in začetnega ljubiteljstva prevesi v profesionalnost in seveda je druga odgovornost, drugačen pristop do dela. Ampak rdeča nit – ena velika ljubezen do glasbe – pa ves čas ostaja.

S katerimi izzivi ste se soočali v preteklosti, ko ste krmarili med mnogo vlogami?
Mama me je vedno vzgajala z besedami: “Karkoli v življenju počneš, počni z veliko mero ljubezni.”

Treba je znati usklajevati in v življenju je vedno treba najti prioritete. Vsak mora sam pri sebi ugotoviti, kaj je njegova ali njena prioriteta. Vse se da. In to z lahkoto, če to počneš z ljubeznijo!

Helena Blagne

Verjamem, da je to za pevce težko vprašanje, pa vendar: je katera izmed vaših pesmi takšna, ki vam je še posebej pri srcu in jo najraje izvajate?
Veliko jih je, težko bi jih izločila, ampak zelo mi je pri srcu pesem Moj dom, ker sem sama napisala besedilo za to skladbo. To je bila moja prva največja uspešnica na Slovenskem. Zelo ljuba mi je tudi skladba Naj nihče me ne zbudi, s katero sem nastopila na letošnjem Klicu dobrote. Veliko skladb mi je dragocenih.

Predvsem so mi zelo pri srcu baladne skladbe, ker sem baladna izvajalka. Pri teh pesmih lahko izrazim svojo interpretacijo, svoja čustva, tam se najdem. Res je sicer, da če si glasbenik, si pač glasbenik in vsaka glasba, ritmika je krasna, ampak balada je najbolj izrazna in zato meni najbolj ljuba.

Nastopili ste na dobrodelni prireditvi Klic dobrote. Kaj vam pomeni dobrodelnost? Zakaj ste radi dobrodelni?
V 40-letni karieri je za mano že nešteto prireditev in dobrodelnih osebnih gest. Ne štejem jih več, si pa vse beležim. 😊 Res pa je, da sem zelo malokrat to javno izražala, ker se mi zdi, da ni preveč higienično, da v nek dom ali prireditev, ki jo organiziraš sam, to sem namreč večkrat počela, vzameš kamero, posnameš in daš v medije. Tak način mi ni všeč. Dobrodelnost je stvar srca, ne pa toliko stvar javnosti in medijskega pompa.

Je pa res, da je včasih to treba povedati, da ljudje vedo. Pot do cilja je strma, ampak spet sva pri dobri volji, o kateri sem govorila že prej. S skupnimi močmi, tako kot na prireditvi Klic dobrote, lahko marsikaj dosežemo.

Helena Blagne

Znani ste po svoji discipliniranosti in tem, da se projektom stoodstotno posvetite, zato verjamem, da se včasih nabere veliko obveznosti. Kaj pa radi počnete, ko potrebujete odmor ali čas zase?
To se pri meni kar velikokrat zgodi. Zato včasih dajem občutek, kot da se res umaknem. Jaz se umaknem, ampak spremljam dogajanje in sem ves čas na okopih. 😊 Kadar potrebujem čas zase, se umaknem v tujino. Zelo rada imam južne dežele, kjer je temperament, ljudje so zelo ljubeznivi. Pa ne rečem, da Slovenci nismo, seveda smo! Ampak je drugače, ker te nihče ne pozna in ti ne gleda pod prste. 😊

Helena Blagne

Vodite Vokalno akademijo Helene Blagne. Česa želite svoje učence, še posebej tiste mlajše, naučiti poleg pevskega znanja?
V svoji Vokalni akademiji imam zelo široko starostno paleto. Od sedem do štirideset let. Najmlajša je sedemletna deklica, največ pa imam najstnic in najstnikov. Jaz nisem samo pedagog in mentor, ampak sem včasih tudi psiholog, rama za jokanje, svetovalec malo manj, ker to so starši, jaz nisem kompetentna za to. To je zelo lepo poslanstvo.

Pravzaprav želim mlajšim učencem predstaviti, da ni nič samo po sebi umevno, da je treba garati za uspeh, treba je veliko delati. Sem goreča zagovornica glasbene izobrazbe, vokalne še posebej. To je tek na dolge proge in dolgoročno gledano je to za pevce obvezno.

Če vsaj nekdo iz mlajše generacije razume, kaj je bistvo, kakšna je pot in da to ni, kot sem rekla, samo po sebi umevno, potem sem veliko naredila. Pomembno je, da predam koncept samega uspeha, ne pa izida karierne poti.

View this post on Instagram

A post shared by Akademija Helene Blagne (@akademijablagne)

Lahko delite kak utrinek, zanimivost ali anekdoto s koncertov?
Veliko anekdot in spominov je, zato bi to težko tako na hitro spravila v en koš. Zelo ljubi so mi bili začetki, ker je to tak entuziazem, to so sanje, to so krila. Zato tako zelo podpiram mlade. To željo po uspehu, po odru, odrskih lučeh moraš videti v mladih in podpreti.

Današnji čas je drugačen, kot je bil tisti, v katerem smo si mi gradili kariero. Kriteriji so drugačni, več je medijev, zato je po eni strani lažje, po drugi pa tudi veliko bolj zahtevno in težje. Veliko je talentov, vendar se imajo redki priložnost razviti ravno zaradi medija, ki hitro melje.

Tags:
intervjuslavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.