Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 dobrih razlogov, da ob letošnjem božiču izberete preprosta darila

Exchanging a simple gift for Christmas

Mostafa Akl | Shutterstock | Altered by Aleteia

Daniel Esparza - objavljeno 11/12/23

V svetu, ki ga večinoma poganja nepremišljeno in bleščeče potrošništvo, je preprostost božičnega obdarovanja izjemno pomenljiva

Božični prazniki so za mnoge ljudi precej stresno obdobje. Nakupovalni vrvež se pogosto prelevi v razkošje obdarovanja. In čeprav lahko veličastna in prefinjena darila resnično razveselijo tiste, ki jih prejmejo, je zelo pomembno, da ne zmanjšamo pravega pomena božiča ob tem pa naj sploh ne omenjamo zdravorazumskega pomena (in odgovornosti), da ne izčrpamo družinskega proračuna. Ob letošnjih praznikih premislite o lepoti preprostih daril.

Predstavljamo vam pet prepričljivih razlogov, zakaj je izbira preprostih daril povsem v skladu s temeljnimi načeli katoliške vere.

1
Znova odkrijmo skromnost

Preprosta darila odražajo skromno življenje svete družine v Betlehemu. Z izbiro preprostih daril znova odkrijemo vrednost skromnosti. Čeprav božično praznovanje pogosto nakazuje določeno stopnjo izjemnega materialnega obilja, pa v resnici praznujemo najponižnejše rojstvo.

2
Spodbujajmo hvaležnost

Preprosta darila spodbujajo občutek hvaležnosti – izjemne, potrebne in žal redke vrline. Ko prejmemo ali podarimo preprosta darila, se naša pozornost preusmeri od materializma k hvaležnosti za misel in trud, ki se skrivata za darilom. Ta hvaležnost spodbuja globljo povezanost z ljudmi okoli nas in nam pomaga prepoznati številne vsakdanje blagoslove v našem življenju.

3
Dajmo prednost odnosom

Preprosta darila poudarjajo pomen osebnih vezi pred materialnimi dobrinami. Če izberemo premišljena in pomenljiva darila, dajemo prednost vezi, ki jo negujemo z družino in prijatelji.

4
Pomislimo na upravljanje virov

Družbeni nauk Cerkve poudarja odgovorno upravljanje virov. Izbira preprostih daril je v skladu s tem načelom, saj zmanjšuje nepotrebno porabo in odpadke. S premišljeno izbiro pri obdarovanju prispevamo k dobrobiti planeta in pokažemo svojo zavezanost skrbi za Božje stvarstvo.

5
Posredujmo božično sporočilo

Božična zgodba je največja pripoved o ljubezni in upanju. Ko se odločimo za preprostost, svoja dejanja uskladimo z osrednjim sporočilom evangelija, po katerem naj bi veselje Kristusovega rojstva oznanjali z deli prijaznosti in ljubezni – in ne z bahanjem.

V svetu, ki ga večinoma poganja nepremišljeno in bleščeče potrošništvo, je preprostost božičnega obdarovanja (čeravno nekoliko v nasprotju s kulturnimi smernicami) izjemno pomenljiva. Z izbiro skromnih daril posredujemo vrline, kot so ponižnost, hvaležnost in gospodarnost – temeljne nauke katoliške vere.

Ob letošnjem božiču si prizadevajmo najti veselje v preprostosti obdarovanja, ko se spominjamo in praznujemo izjemen dar Jezusa Kristusa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.