Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Oče Tadeja Pogačarja: “Njegovo trpljenje smo prevzeli tudi nase. Ker se imamo radi”

mirko pogacar; marjeta pogacar

Sportida

Lojze Grčman - objavljeno 20/12/23

Ob robu velikih kolesarskih uspehov

Tudi na Aleteii ste v preteklosti že spoznali Marjeto in Mirka Pogačarja, mamo in očeta sijajnega kolesarjaTadeja, ki je znova zaznamoval športno leto 2023. Drugič je postal slovenski športnik leta. Potrdil je, da je najbolj vsestranski kolesar na svetu. Njegova oče in mama pa sta razkrila, kako povezana je družina.

Vodilo, ki mu vztrajno sledi

“Že pri 14 letih si je izbral moto Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj,” je na odru Cankarjevega doma dejala mama Marjeta. Nato je predala besedo možu, kako je družina doživljala eno izmed najbolj brutalno napornih etap letošnje dirke po Franciji.

Bil je sredi letošnjega julija na 165-kilometrski kraljevski etapi. “Spremljali smo ga takoj po štartu. Želeli smo se že preseliti na naslednjo etapo, ampak nam je nekaj reklo, naj gremo za njim. Po srečnem naključju smo prišli do cilja. Nekaj sto metrov prej je bil zaslon, kjer smo gledali njegovo ‘matranje’. Videl sem, da ni v redu. Stiskali smo pesti, da bo prišel do cilja. Še kar nekaj kilometrov je bilo,” je pripovedoval Mirko Pogačar. Z ženo imata poleg Tadeja še enega sina in hčerko.

On je tolažil njih, ne obratno

“Ko je prišel do cilja, z nekajminutnim zaostankom za Jonasom (Vingegaardom, op. a.), smo kar nekaj časa čakali, da smo ga lahko objeli. Njegov maser je točil debele solze. Tadej nam je rekel, da je v redu. On je tolažil nas, ne mi njega. Ko smo se razšli, smo se pogovarjali: mene je bolel želodec, žena je imela herpes, hčerka krče. Povezana družina smo. Njegovo trpljenje smo prevzeli tudi nase. Ker se imamo radi,” je sklenil oče Tadeja Pogačarja.

marjeta pogacar; mirko pogacar
Marjeta in Mirko Pogačar

Sporočilo pretirano ambicioznim staršem?

Nato je besedo spet prevzela soproga. “Tadej nama je nekoč rekel: ‘Največ, kar sta naredila zame, da sem tako uspešen kolesar, je, da nimata pojma o kolesarstvu.'” Verjetno pomenljivo sporočilo za marsikatere starše, ki se (pretirano) pehajo za uspehe svojih otrok.  

Večji uspehi Tadeja Pogačarja v letu 2023

· 1. mesto na svetovni lestvici,
· 2. mesto na dirki po Franciji,
· 3. mesto na cestni dirki svetovnega prvenstva,
· 1. mesto na dirki po Flandriji,
· 1. mesto na Valonski puščici,
· 1. mesto na dirki Amstel Gold Race,
· 1. mesto na dirki Pariz – Nica,

Tadej sporoča: “Slovenci, bodimo ponosni”

Tadej Pogačar se zaradi obveznosti s svojo ekipo prireditve ni mogel udeležiti. Prek videoposnetka pa je sporočil: “Postati športnik leta je zelo velika čast. Zelo ponosen sem, da sem prejel to nagrado.”

Ponos je še večji zaradi res številnih slovenskih uspehov: “Kakšne športnike imamo v Sloveniji, to je res fenomenalno, nekaj izjemnega. Kamorkoli gremo, te vprašajo, od kod prihajaš, in ko odvrneš, da si iz Slovenije, vsi vedo, kateri športniki so tam doma. Moram poudariti, da sem lahko le ponosen, da sem del tega in da jih lahko kdaj tudi premagam v razvrstitvi športnika leta. Vsi Slovenci smo lahko ponosni na naše športnike.”

Glasovanje za športnika leta 2023

Moški:
1. Tadej Pogačar                          267 točk
2. Primož Roglič                          166
3. Luka Dončić                            101
….

Ženske:
1. Janja Garnbret                         336
2. Tina Šutej                             107
3.  Andreja Leški                           75


Ekipe:
Moška nogometna reprezentanca           44 glasov
Moška odbojkarska reprezentanca         41
Moška ekipa, smučarski skoki            21
(Žiga Jelar, Lovro Kos, Aže Lanišek, Timi Zajc)

Nagrada za fair play: Anže Lanišek

Najboljša športna ekipa med invalidi: ženska odbojkarska reprezentanca sede

Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta: Benjamin Šeško

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.