Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ženska, rojena s polovico srca, v vatikanski bolnišnici rodila dvojčka

Mother with heart defect births twins

Courtesy of Bambino Gesù Pediatric Hospital

J-P Mauro - objavljeno 25/02/24

V vatikanski otroški bolnišnici so mlado žensko spremljali od njenega rojstva vse do rojstva njenih otrok in v tem času skrbeli za njeno prirojeno srčno napako

V otroški bolnišnici Bambino Gesù, znani tudi kot “papeževa bolnišnica”, so se razveselili uspešnega rojstva dvojčkov ženske z izjemno redko srčno napako. To je bil zelo poseben primer za predane zdravnike v omenjeni bolnišnici: dvojčkoma so varno pomagali na svet, obenem pa cenijo prizadevanja svojih kolegov, ki že vse življenje spremljajo tudi njuno mater in jo vse od rojstva zdravijo zaradi zapletene prirojene srčne napake.

Mamo otrok spremljali že od rojstva

Mati dvojčkov, ki je bolnišnica Bambino Gesù v sporočilu za javnost ni imenovala, se je rodila z enoprekatnim srcem, kar pomeni, da njenemu srcu en prekat manjka. V njenem primeru je srcu manjkal desni prekat: pot, po kateri se kri dovaja v pljuča, kjer se obogati s kisikom. Gre za zelo redko prirojeno napako, ki je bila v svetu doslej dokumentirana le štirikrat.

Ko je bila mlada mamica stara komaj štiri leta, so zdravniki v bolnišnici Bambino Gesù opravili operacijo, s katero so ji “zgradili nadomestni obtočni sistem”, imenovan Fontan, ki je obšel srce in pošilja kri v pljuča neposredno iz velike vene, imenovane vena cava.

Postopek ni bil brez tveganja, toda v tem primeru je bil zelo uspešen in je materi dvojčkov omogočil povsem običajno življenje in celo nosečnost.

Mother with heart defect births twins

V Bambino Gesù pa so jo spremljali tudi kot odraslo osebo, v času visoko tvegane nosečnosti. Čeprav je Bambino Gesù otroška bolnišnica, v njej delajo strokovnjaki, ki še naprej zdravijo otroke s srčnimi boleznimi, tudi ko ti že dosežejo polnoletnost. Materi dvojčkov je pomagala multidisciplinarna ekipa, imenovana GUCH (Grown Up Congenital Heart/Odrasli s prirojenimi srčnimi napakami), ki je skrbno vodila nosečnost in načrtovala porod.

Srečen razplet

Dvojčka sta se rodila s carskim rezom, za katerega so se odločili namesto naravnega poroda zaradi napora in stresa, ki bi ga vaginalni porod povzročil materinemu srcu. Kot so sporočili, je bil postopek opravljen brez zapletov, dvojčka pa sta se rodila težka vsak približno 1.350 gramov.

Po 10 dneh okrevanja matere in otročičev, ki sta se rodila nekoliko prezgodaj, v 34. tednu nosečnosti, se je družina lahko brez skrbi vrnila domov.

Hvaležna zdravstvenemu osebju

V sporočilu je še zapisano, kako ta primer dokazuje, da za bolnike s to izjemno redko srčno napako materinstvo ni izključeno. Mati se je osebju bolnišnice Bambino Gesù zahvalila za njihovo neprekinjeno oskrbo:

“Vedela sem, da s svojim posebnim, polovičnim srcem veliko tvegam, vendar sem zelo odločna in res sem si želela postati mati. V tej pustolovščini so me korak za korakom spremljali zdravniki iz bolnišnice Bambino Gesù in poliklinike Gemelli. Zahvaljujoč vsem skupaj sem imela čudovito nosečnost in porod, rojstvo mojih otrok pa je bilo čustveno nekaj nepopisnega. Ženskam, ki se znajdejo v enakem položaju kot jaz, bi rada povedala: ne bojte se, zanesite se na specializirane centre in lahko se vam uresničijo sanje o materinstvu.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
rojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.