Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Hudič vas zavaja, preprečite mu

Satan manipulation narcissism gaslighting slavery virtue vice

Lightspring | Shutterstock

Tom Hoopes - objavljeno 06/03/24

Post je najboljša priložnost, da obračunate s sebičnim narcisom, ki vas zavaja

Na postni čas in krščansko življenje na splošno lahko gledamo tako, da ga vidimo kot velik obračun med seboj in sebičnim narcisom, ki nas nenehno poskuša zavajati.

Ko se odločate, kaj storiti v svojem duhovnem življenju, pomislite na to kot na proces, v katerem se boste končno postavili zase.

Kaj je zavajanje?

Zavajanje ali “gaslighting” je pogovorni izraz iz pop psihologije in ne klinični izraz s področja duševnega zdravja.

O zavajanju govorimo, kadar manipulativna oseba prikrito (ali ne tako prikrito) poskuša izkrivljati resničnost, da bi nadzorovala drugo osebo pa naj gre za prijatelja, ki vedno igra žrtev, da bi dosegel svoje, ali za tekmeca na delovnem mestu, ki vam razlaga, zakaj naj si ne bi želeli napredovanja, za katerega si prizadevate.

To pogosto opisujemo kot taktiko nadzora, ki jo uporabljajo narcisi.

Sveto pismo pa opisuje taktiko zavajanja, ki jo uporablja izvirni preračunljivi zavajalec: Satan.

Zgodba iz Prve Mojzesove knjige o padcu Adama in Eve je odličen primer zavajanja.

“Ali ti je Bog res rekel, da ne smeš jesti z nobenega od dreves v vrtu?” vpraša Satan in s tem namigne, da je Bog tiste vrste tiran, ki bi to dejansko storil.

Eva se ujame v past. Pravilno pove, da obstaja en sam prepovedan sad, vendar nato sledi Satanovemu zgledu in izjavi, da jo bo Bog ubil, če se ga bo zgolj dotaknila.

Satan poskuša enake trike z Jezusom med prvim postom v puščavi. Če bi bil Bog dober, mu namiguje, bi mu dovolil, da kamenje spremeni v kruh, mu preprečil trpljenje in mu dal moč, ki je ločena od Božje.

Jezus pa se ne pusti ujeti njegovim trikom in Cerkev nam ponuja postni čas, da bi sledili njegovemu zgledu.

Satan pravi, da si zaslužimo užitke, ki nam jih Bog želi preprečiti. Postni čas je priložnost, da preverimo, ali to drži.

Da bi razumeli, kako to deluje, ni treba, da si predstavljamo hudiča, kako nam šepeta v uho. Močne telesne potrebe v našem padlem stanju to že počnejo. Vidimo prazne kalorije in naše telo jih želi zaužiti; vidimo nekaj zapeljivega in si to zaželimo; vidimo nekaj, kar nam jemlje čas, in si to privoščimo.

Nato nas satan preračunljivo zavede in reče: “Bog je tiran, ki ne želi, da bi uživali v svojem življenju. Ne oziraj se nanj in izkoristi, kar lahko!” Toda v resnici Bog naše življenje napolnjuje z užitki vseh vrst ‒ saj je vse ustvaril sam ‒ in upoštevanje njegovih zakonov bo dolgoročno povečalo naše uživanje življenja, ne pa ga zmanjšalo.

Odpovedi v postnem času znova vzpostavijo naše razumevanje sveta in hudiču ‒ pa tudi nam samim ‒ sporočajo: “Užitek je del življenja, ne pa njegov namen. Živim za Boga, ne za užitek.”

Satan nam govori, da je denar naš odrešenik. Post nas spodbuja, naj ga razdamo.

Satan nas zavaja, da bomo brez denarja izgubljeni. Verjamemo mu. Kaj pa bi počeli brez denarja? Prepričani smo, da ga potrebujemo vedno več.

Za denar delamo ure in ure, da bi odplačali neskončne dolgove. Nato še več zapravljamo, kopičimo imetje in se še bolj pogrezamo v dolgove. Denar ves dan zapolnjuje naše misli, ponoči prekinja naš spanec. Nikoli ga nimamo dovolj in vedno se bojimo, da ga bomo izgubili. Vse svoje zaupanje polagamo v denar, ta pa nas vedno znova izda.

Dajanje miloščine v postnem času je udarec satanovim lažem o denarju: s tem svojega idola odstranimo s prestola in ga unovčimo za pravo Božjo podobo ‒ ljudi v stiski okoli nas.

Satan nas zavaja na povsem enak način, kot zavaja malčke.

Vsi vemo, kako nespametno je, ko malčki izbruhnejo v jezo, kadar se stvari dogajajo v nasprotju z njihovo voljo. Nato pa sami storimo enako, prepričani, da je zanikanje naše volje grožnja našemu dostojanstvu.

Tudi sami postanemo preračunljivi in zavajajoči ter poskušamo doseči svoje. Svojo družino prisilimo, da naredi, kar hočemo mi, namesto da bi naši najbližji ravnali tako, kot sami želijo; v službi stvari uredimo tako, da požanjemo čim več zaslug in prevzamemo čim manj krivde; v središče vsakega pogovora postavimo sebe, druge pa potisnemo na stranski tir.

Postna molitev je priložnost, da Jezusa znova postavimo v središče svojega življenja. Ko preživljamo čas v pogovoru z Njim, znova obudimo prijateljstvo in svojo sebično voljo prilagodimo Njegovi ljubeči volji.

Zato se v letošnjem postu uprite satanovemu zavajanju. On laže. Bog nas je ustvaril, da bi bili srečni, svet je prilagodil po naši meri, Božji zakoni pa nam kažejo pot, kako ga čim bolje izkoristiti.

Postni čas se zoperstavi satanovim lažem, da bomo ob letošnji veliki noči začeli povsem novo življenje z Bogom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.