Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 situacij, ki se jim je v zakonu dobro izogniti

COUPLE

Shutterstock | F8 studio

LaFamilia.info - objavljeno 21/01/20

10 "nikoli", ki si jih v zakonu ne smete dovoliti

V zakonskem razmerju se pojavijo različne situacije, ki ustvarjajo rane, namesto da bi paru pomagale. Sprva se lahko zdijo nepomembne, a sčasoma postanejo zelo škodljive.

Tukaj je 10 situacij, ki se jim je v zakonu dobro izogniti:


COUPLE

Preberite še:
Izognite se ločitvi tako, da prekinete ta vedenja …

Nikoli ne govorite slabih stvari o svojem zakoncu

Umazane cunje se perejo doma, pravi priljubljena modrost. O težavah je bolje govoriti med zakoncema. Vključevanje tretjih oseb lahko zaplete stvari, kajti tudi če nevihta mine, si jo bodo preostali družinski člani zapomnili ali, še huje, zavzeli bodo stališče, ki ne bo objektivno.

Iskrena in pravočasna komunikacija je najboljša rešitev. Če iščete nasvet, se je najbolje obrniti na nevtralno osebo zunaj družine, po možnosti duhovnega svetovalca, družinskega terapevta ali par z več izkušnjami.


WORLDS OLDEST COUPLE

Preberite še:
To sta najdlje poročena zakonca na svetu

Nikoli ne govorite in ne razmišljajte v ednini

Od trenutka, ko sta oba rekla “da”, sta postala eno meso in ena duša. To pomeni delitev materialnih dobrin, zato moramo pri odločanju vedno razmišljati v dvojini, zlasti pri tistih stvareh, ki vključujejo denar.

Na enak način mora biti tudi jezik skladen s to zavezo, torej vse v dvojini, ko se pogovori nanašajo na skupne projekte ali dejavnosti: najin dom, najin avto, skupaj greva ven, odločila sva se, da to preloživa …


CZUŁE ROZMOWY

Preberite še:
Želite nekaj hitrih napotkov, kako v enem tednu izboljšati zakon?

HOME
Shutterstock | Dean Drobot

Nikoli ne kričite

Kričanje pomeni pomanjkanje spoštovanja, ki poslabša odnose in ne spada k jeziku ljubezni. Obstajajo tudi drugi načini izražanja nesoglasij in razlik. To ni način, ki ga želite predati svojim otrokom. Kako jih boste prosili, naj ne kričijo na svoje sorojence ali celo na vas, če slišijo, da počnete isto?

Nikoli ne pojdite spat, ne da bi končali prepir

Včasih se zdi, da ravnodušnost in tišina rešujeta težave, vendar ni tako. Najboljše orodje je ustrezna komunikacija, kadar imata oba jasne misli in hladne glave.

Tudi če potrebujete nekaj časa za razmislek, preden spregovorite, ne smete dovoliti, da bi se razprava nadaljevala naslednji dan, ker lahko to vse skupaj še poslabša.

Zakonca sta ekipa in morata skupaj rešiti tudi svoje težave, ne da bi drug drugega krivila in napadala. Velikokrat morata znati popuščati.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Kako pravilno začeti prepir? Priročnik za ženske

Drug drugemu nikoli ne prenehajte posredovati povratnih informacij

V nekaterih primerih so veliki konflikti posledica zatiranja majhnih vsakodnevnih nevšečnosti. Ko vas pri vašem zakoncu nekaj moti (kretnja, besede, vedenje …), mu to takoj sporočite in skupaj poiščita način, da ne bo več tako. Pravočasno reševanje stvari preprečuje, da bi skrivali svojo jezo in s tem povzročili, da bi težave postale večje, kot so v resnici.

Nikoli ne postavljajte svojih otrok pred zakonca

Tudi če otroci potrebujejo starševsko pozornost in skrb, mora biti jasno, da ima sozakonec prednost. Če je par v dobrem odnosu, bodo tudi otroci dobro. Harmonija med zakoncema ustvarja stabilno in srečno okolje za otroke.


Parents - Child - Education - Argument

Preberite še:
Kaj storiti, ko vzgoja vnaša razdor med zakonca?

FAMILY
Monkey business images - Shutterstock

Ne prepirajte se pred otroki

Otroci morajo biti dejavnik povezanosti v zakonu. Prepir pred otroki lahko v njih ustvari negotovost, pa tudi dolgoročne učinke, kot so agresija, tesnoba in depresija. Če se že morate prepirati, je pomembno, da to odložite in počakate na pravi čas in kraj.

Nikoli ne izgubite smisla za romantiko

Izkazovanje naklonjenosti je eden največjih zaveznikov zakoncev, ki si želita ohraniti ljubezen skozi leta. Zato morata zakonca iskati čas, ko sta sama, brez otrok. Vsakdan naj bo poln malenkosti, s katerimi boste zakonca osvojili vedno znova, s poudarkom na vrlinah in ne na pomanjkljivostih.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Skrivnostna zakonska skrinjica. Ali jo poznate?

Naj nikoli ne pride do konflikta z zakončevo družino

Odnos z zakončevo družino je težava za številne, vendar je treba tudi v primerih, ko zaradi različnih razlogov ljubeč odnos ni mogoč, ohraniti minimalno spoštovanje do vseh.

Ne pozabite na Boga

In na koncu najpomembnejše: postavite Boga v središče zakonskega in družinskega življenja. Ko je Bog prisoten v vsakdanjem življenju in pri vseh odločitvah, ljubezen v domu zagotovo kraljuje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


GABRYSIA, KLARA, ROBERT

Preberite še:
Da bi skrbel za hudo bolno ženo, je pustil dobro plačano službo. Nikoli mu ni bilo žal


girl sitting and reading book

Preberite še:
Kupila je knjigo in v njej našla skrivnostno sporočilo … To je bil začetek vala dobrote!


SHY

Preberite še:
Kako premagati sramežljivost in sklepati prijateljstva?

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.