Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste zavistni? Če se želite prepričati, rešite ta kviz

envidia

fizkes | Shutterstock

Mónica Muñoz - objavljeno 21/03/24

Zavist je eden od sedmih smrtnih grehov in je zelo pogost. Ljudem preprečuje, da bi duhovno rasli. Odgovorite na teh pet vprašanj in preverite, ali tudi vi kdaj padete v past zavisti

Zavist je v svetu prisotna že vse od trenutka, ko je bilo človeštvo “okuženo” s prvim grehom. Ko sta prva človeka storila izvirni greh in povzročila padec človeštva, so Adamovi sinovi in hčere oslabeli in postali dovzetni za grehe.

Geneza oziroma Prva Mojzesova knjiga nam nazorno opiše, kaj se je zgodilo Kajnu in Abelu: oba sta Bogu ponudila svoj dar, a Bog ni bil zadovoljen s Kajnom. Kajn je zato v navalu zavisti in prezira ubil svojega brata Abela (1 Mz 4,1-16).

Pogled papeža Frančiška

V svoji seriji splošnih avdienc o slabostih in vrlinah leta 2024 je sveti oče namignil, da je zavist zakoreninjena v napačnem pojmovanju Boga:

Ne sprejemamo, da ima Bog svojo “matematiko”, drugačno od naše. Na primer, v Jezusovi priliki o delavcih, ki jih je gospodar poklical v vinograd ob različnih urah dneva, tisti v prvi uri verjamejo, da so upravičeni do višjega plačila kot tisti, ki so prišli zadnji; toda gospodar daje vsem enako plačilo in pravi: “Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?”(Mt 20,15).

Vas muči nevoščljivost?

Če želite odgovoriti na to, si zastavite (in iskreno odgovorite) naslednja hipotetična vprašanja:

1. Kako se odzovete, ko vašemu bližnjemu uspe nekaj velikega?

a) Veselim se z njim/njo in mu/ji želim dobro.

b) Jezim se in želim, da mu/ji spodleti, saj se mi ne zdi, da veliko dela.

2. Prijatelj/ica se bo poročil/a z bogato osebo, ki jo oba/obe poznata. Kaj storite?

a) Iskreno mu/ji čestitam.

b) Začnem slabo govoriti o bodočem možu/ženi, da bi si premislil/a.

3. Vaš sosed je kupil nov avto. Kaj storite?

a) Menim, da mu/ji gre v službi dobro in si zasluži nov avto.

b) Svojim prijateljem povem, da je sosed/a denar gotovo pridobil/a na nezakonit način in bo moral/a plačati posledice.

4. Sodelavca/ko, ki vam ni bil/a preveč všeč, so odpustili, čeprav je bil/a zelo učinkovit/a. Kaj razmišljate?

a) Žal mi je za to, kar se mu/ji je zgodilo, in molim zanj/zanjo.

b) Zelo sem vesel/a in si mislim, da je dobil/a, kar si je zaslužil/a.

5. Bližnji vam pove, da odhaja na potovanje v tujino, ker je prejel/a nagrado. Kako se odzovete?

a) Presenečen/a sem, a vesel/a zanj/o in mu/ji privoščim, da bi imel/a še naprej srečo pri vsem, kar počne.

b) Žalosten/a sem, ker se meni takšne stvari nikoli ne zgodijo, čeprav sem boljši človek od nje/ga. Upam, da ji/mu bo sreča obrnila hrbet.

Rezultati

Če ste na večino vprašanj odgovorili z a), ohranjajte svojo dragoceno navado in mišljenje, da ne boste nikoli nasedli zavisti.

Če ste na večino vprašanj odgovorili z b), ste zavistna oseba in morate delati na tem, da boste imeli druge bolj radi in jim boste privoščili le najboljše.

Zdravilo proti zavisti

Kako si lahko pomagate? V Katekizmu Katoliške Cerkve piše, da se proti zavisti najlažje borimo tako, da smo dobre volje, ponižni in predani Božji previdnosti.

Pri tem nam lahko pomagajo tudi besede papeža Frančiška, ki jih je izrekel na nedavni avdienci (28. februarja 2024):

Zavist je zlo, ki ni bilo raziskano le v krščanski sferi: pritegnila je pozornost filozofov in modrecev vseh kultur.V osnovi gre za odnos sovraštva in ljubezni: drugemu želimo zlo, a na skrivaj želimo biti kot on. Druga [oseba] je epifanija tega, kar bi radi bili in kaj pravzaprav nismo. Njena sreča se nam zdi krivična in zdi se nam, da bi si mi veliko bolj zaslužili njene uspehe in srečo. […] Bogu bi radi vsilili lastno sebično logiko; namesto tega je Božja logika ljubezen. Dobre stvari, ki nam jih daje, so namenjene temu, da jih delimo. Zato sveti Pavel kristjane spodbuja: “Drug drugega ljubite z bratovsko ljubeznijo. Tekmujte v medsebojnem spoštovanju.” (Rim 12,10). Tukaj je zdravilo proti zavisti!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
grehodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.