Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Mladi se najraje ne odločajo in bi kar imeli ‘vse’, ampak ‘vse’ ne gre”

MAJA-TADEJ-JANEZ

OSEBNI ARHIV

Tereza Mohar - objavljeno 24/11/19

Kaj sploh je priprava na zakon? Zakaj se je udeležiti? Kaj udeleženci najbolj cenijo?

Maja in Tadej Janež sta poročena pet let in sta eden izmed voditeljskih parov e-priprave na zakon pri Zavodu Iskreni. Zaupala sta nam, kako se spominjata svoje priprave na zakon, katero temeljno sporočilo želita predati parom in kaj sodelovanje pri pripravah prinaša njima kot zakoncema in staršema.




Preberite še:
Po desetih letih zakona: 5 stvari, ki jih morajo mladoporočenci vedeti

Začnimo na začetku vajine zgodbe. Tudi vidva sta obiskovala pripravo na zakon. Kaj sta tam pridobila in od nje odnesla?
Tadej: Midva sva obiskovala kar dve pripravi na zakon. Prvo še v času, ko nisva bila zaročena, drugo pa v letu priprave na poroko. Prva je bila pri p. Christianu Gostečniku, druga pa Šola za zakon, ki jo je vodil p. Vital Vider. Obe sta nama pomagali pri rasti v odnosu, druga je bila še posebej poglobljena.
Maja: Odnesla sva predvsem to, da sva se bolj neobremenjeno pogovarjala o nekaterih temah, kot se pogovarjaš potem, ko si v dani situaciji. Odpirajo se teme, ki se v zakonu zagotovo pojavijo, pa jih sama ne bi na tak način obdelala, pri pripravah pa te voditelji usmerjajo in ti dajo dobre iztočnice.

Pomemben se mi zdi duhovnikov pogled na zakon, ki ti odpre neko drugo dimenzijo. Kako duhovnik, ki sicer ni poročen, a ima veliko stikov z različnimi pari, gleda na zakon.

Sta eden izmed voditeljskih parov v Zavodu Iskreni. Kako in zakaj sta se odločila za to?
Maja: Kmalu po poroki sem začela sodelovati z Zavodom Iskreni. Nekega dne sta do mene prišla Igor Vovk, direktor Zavoda, in Petra Lukan, vodja programov, ter me vprašala: “Iščemo še en voditeljski par za e-pripravo na zakon. Zanima naju, če bi bila vidva s Tadejem pripravljena sodelovati?” Jaz sploh nisem vedela, kaj odgovoriti, saj sva bila s Tadejem takrat poročena komaj pol leta … Kako bi lahko midva sodelovala kot voditeljski par?


RELATIONSHIP PROBLEMS

Preberite še:
Je zakonska zveza namenjena zdravljenju osamljenosti?

Odgovorila sem jima, da mislim, da nisva še dovolj zrela za to, ampak da bom vseeno vprašala še Tadeja, ki se je strinjal z mano. Njihov argument pa je bil, da sva “bližje njim”, torej bližje parom, ki se pripravljajo na zakon, in da jim kot mlad zakonski par lahko dava svež pogled na zakon. Sprejela sva izziv in pri e-pripravi do sedaj sodelovala že štirikrat.

Kaj sploh je priprava na zakon? Kaj zajema in vključuje?
Maja: Običajno je na pripravah prisoten duhovnik oz. duhovni spremljevalec in poročen zakonski par, predlagane so določene teme, ki naj bi jih obdelali. Vsaka priprava zajema glavne stvari, ki so v zakonu pomembne. Predvsem ne smemo pozabiti na duhovno dimenzijo, ki je središče krščanskega zakona.
Tadej: Razlikovati moramo med cerkvenim in civilnim zakonom. Cerkveni zakon je zakrament.

V svetu, kjer ima vse svoj rok uporabe, smo kristjani pravi “norci”, ker verjamemo, da se da živeti skupaj za večno.

Morda se nam to včasih zdi nemogoče, vendar se kristjani lahko opremo na Jezusa in njegov zgled brezpogojne ljubezni. Vse teme pa so, ne glede na to, ali si kristjan ali ne, aktualne za vsak par. Kako se bosta pogovarjala, kakšen odnos imata s svojimi starši, kakšen pogled imata na spolnost, kako se bosta odzvala v času preizkušenj, kako bosta vzgajala otroke …


MAŁŻEŃSTWO W DOMU

Preberite še:
Nihče ni popoln. Kako premagati perfekcionizem v zakonu?

MAJA-TADEJ-JANEZ
POLONA AVANZO

Kako se dobro pripraviti na zakon?
Tadej: Nekateri pari mislijo, da so se že o vsem pogovorili. Ampak če par ne vlaga v odnos, če ne dela na njem, potem zelo težko ohranjaš primerno raven. Odnos stagnira ali celo nazaduje. Če pa vanj vlagaš, raste. Ključno je, da se sprašujeta, ali sva midva res za skupaj za vse življenje. Mislim, da je dobro, da v odnos štartaš na polno in si upaš biti ranljiv. Ko vidita, da ne bosta zmogla vsega sama, pa bodita tako ponižna, da si priznata, da bo mogoče lažje, če bosta svoja bremena še s kom podelila in prisluhnila izkušnjam drugih.

Hitro te preokupirajo druge stvari, npr. študij ali iskanje službe, ampak ne pozabita, da tudi vajin odnos vsak dan potrebuje “hrano”.

Maja: Mislim, da imamo – tudi kristjani – premalo zaupanja v ta zakrament. Če se odločiš in sprejmeš odločitev za poroko, si zraven povabil še Jezusa! Kljub temu pa mnogi nimajo zaupanja v to, bojijo se vezati, ker gre za vse življenje.

Kaj je tisto bistveno, kar želita sporočiti parom, ki se pripravljajo na skupno življenjsko pot?
Tadej: Sporočilo, ki ga želim predati je: “Ne bojte se sprejemati odločitev.” To je danes zelo prisotno. Mladi se najraje ne odločajo in bi kar imeli “vse”, ampak “vse” ne gre. Torej sprejeti odločitev in v njej vztrajati. Zakon je tudi razumska odločitev in prav je tako, saj se šele ko zaljubljenost umre, rodi ljubezen.




Preberite še:
Težave v zakonu? Zatecite se po pomoč k sv. Rafaelu

Maja: Velikokrat se zdi: “Uf, v zakonu je težko!” Bistveno je, da se zavedamo, da je v zakramentu svetega zakona med nama Jezus. On je v odnosu vedno, takrat, ko je težko, ali pa takrat, ko vse teče kot po maslu. Želim jim sporočiti, naj se ne bojijo, ker se lahko vedno obrnejo Nanj.

Kaj udeleženci najbolj cenijo?
Maja: Najbolj cenijo, da si pristen, da to, kar govoriš, tudi živiš, in da jim ne olepšuješ stvari. V zakonu ni vedno vse lepo in rožnato, kot se mogoče zdi na začetku. Kar hitro lahko pridejo stvari, ki niso ravno rožnate, zato je prav, da se pari na to pripravijo.

Negovanje odnosa je naporno delo in včasih pravo garanje. Se vama zdi, da pari dobijo na pripravah realen vpogled v zakon ali gre za “olepšano različico”?
Maja: Moraš biti iskren in jim povedati, da je tudi nama težko, da tudi midva delava napake, a se trudiva, da se opravičiva in greva naprej. Poleg tega so na pripravi tudi duhovniki, ki imajo bogate izkušnje in lahko z udeleženci podelijo realne zgodbe, ki so jim jih zaupali zakonski pari.


COUPLE PRAYING

Preberite še:
5 predlogov, če imate težave s skupno zakonsko molitvijo in raje molite v tišini

MAJA-TADEJ-JANEZ
POLONA AVANZO

Tadej: Za par, ki je šel skozi neko preizkušnjo, je zelo dragoceno, če lahko pride do stopnje, ko je sposoben to izkušnjo podeliti naprej. S tem je obogatil druge pare, hkrati pa je to tudi njemu pomagalo, da gre naprej in celi rane. Po drugi strani pa parov ne smeš preveč prestrašiti s tem, da bi jim govoril samo slabe stvari. (smeh)

Če povem drugače: ko sva imela prvega otroka, je prve tri mesece zaradi krčev veliko jokal. Takrat se ti zdi to grozno. Ko pa zdaj govorim o svojem sinu, ne bom takoj izpostavil tega, da je sprva veliko jokal. Enako je v zakonu. Nekatere stvari predelaš, preboliš in greš naprej. Včasih je tako težko biti realen, ker se v zakonu stvari ves čas spreminjajo, kakšno stvar že pozabiš ali zdaj nanjo gledaš v drugačni, prečiščeni luči.

Vesel sem, ko vidim pare, ki se pripravljajo na poroko. Čuti se, da je to zelo pomemben mejnik v njihovem življenju.

Poročena sta pet let, starša dveh sinov, kmalu pa se vam bo pridružil še en družinski član. Kaj vama sodelovanje v pripravi na zakon prinaša kot zakoncema in staršema?
Maja: To pomeni, da znova odpirava neke teme, o katerih sva se že pogovarjala, ampak se zdaj o njih pogovarjava na drugačen način. Vzameva si čas za najin odnos, za pogovore o temah, ki vsakodnevno ne pridejo na spored.


BRIDE AND GROM

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko katoličana skleneta zakonsko zvezo?

Tadej: Zanimivo je predvsem pri tistih temah, o katerih si v pripravi na zakon razmišljal zgolj teoretično, npr. kako bo, ko pridejo otroci, potem pa ugotoviš, da je realnost precej drugačna (smeh). Nekatere stvari si si mogoče čisto drugače predstavljal ali pa si takrat mislil, da so zelo pomembne, pa zdaj vidiš, da v resnici niso. Predvsem kar zadeva prioritete, čemu boš namenil več časa, hobijem …

Maja: Na primer sodelovanje v župniji. Prej sva bila zelo aktivna in sva si mislila: “Ah, saj bova še lahko.” Potem pa ugotoviš, ko imaš otroke, da vseeno ne moreš več sodelovati na enak način, lahko pa kako drugače. Spleteš pa tudi prijateljske vezi s pari, ki se udeležijo priprave na zakon. Z nekaterimi še zdaj ohranjava stik.


VENICE

Preberite še:
11 zanimivosti o Baziliki svetega Marka v Benetkah


WOMAN NAPPING

Preberite še:
Ali se je popoldanskega počitka domislil sv. Benedikt?


LOU

Preberite še:
Po več letih je sin odpustil očetu. Nato jima je zmanjkalo skupnega časa

Tags:
intervjuzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.